Een paar jaar geleden maakte mijn zoon een werkstuk voor school over een beroemd persoon uit de 20e eeuw. Het was een bizar verhaal. Een verhaal dat me sindsdien niet meer losliet. Het levensverhaal van de joods Duitse chemicus Fritz Haber.


Ik verdiepte me in het leven van die man: speurde internet af, importeerde biografieën, bestudeerde de Eerste Wereldoorlog, ging op excursie naar Ieper en kwam in contact met het forum eerste wereldoorlog.


Geen flauw idee had ik. Wist niet waarom dit leven me zo boeide. Ik heb me nog nooit zo verdiept in de geschiedenis. Maar het verhaal bleef aan me trekken. Omdat de waarheid ongeloofwaardiger is dan de fictie? Omdat het verhaal iets te maken heeft met de thema’s in mijn leven? Ik weet het niet... Ik wil het ontdekken.


Dilemma's kwam ik tegen: Is de uitvinder van de trein verantwoordelijk voor het transport van de joden naar Auschwitz? Nee, natuurlijk. Maar is de uitvinder van de atoombom dan ook niet verantwoordelijk voor het gooien van die bom? Tja...


Iedereen aan wie ik dit verhaal vertel, is gegrepen. Samen met regisseur Laetitia Galama besloot ik Fritz Haber tot onderwerp te maken van een nieuwe voorstelling. Een theatrale biografie.


Victor Frederik


Het stuk is gebaseerd op het leven van de Duitse chemicus Fritz Haber.

Spel en concept: Victor Frederik

Regie: Laetitia Galama


Een productie van Stichting kleine Kunsten